KAM TAS PIETŲ MIEGAS?

KAM TAS PIETŲ MIEGAS?

 

Apačioje truputį plačiau aprašiau, kodėl pietų miegas yra naudingas tavo vaikui ir kiek, kokio amžiaus mažius turėtų miegoti ( dauguma sakysite, AHA TURĖTŲ.. SVAJONĖSE) ir taip, sutinku visų vaikai labai skirtingi, bet gairės ir patarimai yra bendrinio pobūdžio.:)

 

Kiek miego vaikams reikia, priklauso nuo amžiaus. Nors kiekvienas vaikas yra skirtingas, ekspertai rekomenduoja (Žr. toliau pateiktą lentelę, kurioje pateiktos bendrosios miego valandų rekomendacijos pagal amžių). 

 

 

Taigi kodėl kūdikiams ir mažiems vaikams svarbus pietų miegelis?


Dauguma patyrusių tėvų gali pasakyti, kad mažylių miego praleidimas (arba apskritai netaisyklingas miego grafikas) - tai dirglumo, maitinimo problemų, susinervinimo ir net prastos kokybės miego naktį receptas.

Pasirodo, mokslas ir vaikų raidos ekspertai taip pat turi ką pasakyti apie miego svarbą ankstyvuoju vaikystės laikotarpiu. Štai 
keli faktai:

Kūdikiai ir maži vaikai netoleruoja 
būdravimo taip ilgai, kaip vyresni vaikai ir suaugusieji.
Miegą reguliuoja du biologiniai procesai: Tai cirkadinis procesas, kuris priklauso nuo šviesos ir tamsos, ir homeostatinis procesas, kuris priklauso nuo to, kiek laiko esame budrūs. Mažiems vaikams homeostatinis procesas vyksta greičiau, o tai paprasčiausiai reiškia, kad jie negali toleruoti ilgo budrumo. Kai kurie ekspertai mano, kad ankstyvaisiais metais vykstantis spartus smegenų vystymasis nuvargina mažuosius!

Būtinybė 
miegoti pietų miego, kad išgyventų dieną, labiausiai pasireiškia naujagimiams, kurie būdrauja tik trumpą laiką. Per pirmuosius kelerius gyvenimo metus tolerancija miegui palaipsniui didėja. Iki 5 metų amžiaus daugumai vaikų nebereikia pietų miego.

 

 

Miegas padeda geriau mokytis.


Keletas tyrimų su kūdikiais ir mažais vaikais rodo, kad mažyliai, kurie 
miega pietų miegą, geriau atlieka kalbos mokymosi, atminties ir kitas pažinimo funkcijas.

Pietų miegas susijęs su geresne emocine reguliacija.


Tėvai ir vaikų raidos ekspertai sutinka, kad gerai pailsėjęs vaikas yra laimingesnis vaikas
.

Pietų miegas gali padėti geriau išsimiegoti naktį.


Keli vaikų miego ekspertai nurodo, kad jei jūsų mažylis blogai miega naktį, gali padėti geresnis miegas. Jų teigimu, kai vaikai yra pervargę, jų organizmą gali užplūsti streso hormonas kortizolis. Tai jiems suteikia energijos ir trukdo užmigti bei išlikti miegui naktį. Tačiau miego laikas yra svarbus, ypač vaikams augant. Tyrimai rodo, kad dėl per vėlyvo 
pietų miego laiko  mažamečiai vaikai vėliau eina miegoti. O kai kurie kūdikiai ir mažyliai, kurie dieną miega daugiau nei įprastai, gali mažiau miegoti naktį.

 

Vaikui labai sunku užmigti pietų miego, kaip padėti jam užmigti?

 

-Anksti nustatyti nuoseklų miego režimą ir jo laikytis.

-Švelni muzika, pritemdyta šviesa ir rami pasaka gali padėti vaikams nusiraminti ir užmigti.

-Kūdikį paguldykite miegoti, kai jis yra mieguistas, bet dar nemiega. Tai padės jam išmokti užmigti pačiam - šis įgūdis tampa dar svarbesnis, kai vaikai tampa vyresni.

 

Mažyliams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams būtina nustatyti  reguliarų pietų miego laiką, kuris nebūtų per arti nakties miego laiko. Laikytis miego grafiko gali būti sudėtinga. Jei vaikas atsisako dienos miego, apsvarstyk galimybę nustatyti ankstesnį nakties miego laiką.

 

Ką daryti, jei vaikas nenori miegoti?

 

Neleisk, kad pietų miegas taptų kova - negalite priversti vaiko miegoti. Jei vaikas nenori miegoti, skirkite jam ramaus laiko.

 

Ramaus laiko metu leisk vaikui skaityti knygas arba ramiai žaisti savo kambaryje. Tėvai dažnai nustemba, kaip greitai ramus laikas gali pavirsti į pietų miegą. Net jei vaikai nemiega, jie vis tiek gauna taip reikalingo poilsio.

 

Gali prireikti laiko, kol rasi tinkamą miego režimą. Jei turi klausimų ar nuogąstavimų dėl vaiko miego, pasitark su šeimos gydytoju. Saldaus miegelio... :)